Operation för att sluta rodna och bli generad - är det möjligt?

operation mot rodnad i ansiktet

Det finns möjlighet till operation för att sluta rodna och bli röd i ansiktet, så kallad EST- eller ESB-operation. Dock är detta något som läkare och psykiatriker starkt avråder personer att göra på grund av riskerna.

Många som genomfört operation för att sluta bli röd i ansiktet och på halsen har ångrat sig i efterhand. Biverkningar som till exempel kalla händer, hjärtproblem, hängande ögonlock, impotens och svettningar har rapporterats. Dessutom är detta inget som skulle hjälpa mot kärnproblem som exempelvis blyghet eller social fobi.

ETS-operationer mot rodnad i ansiktet utförs på privatkliniker runt om i världen men såvitt vi vet så finns det ingen klinik i Sverige som utför detta. Det verkar åtminstone inte vara någonting som man öppet går ut med och pratar om då ETS är en mycket kontroversiell operation. Det finns kliniker i USA som utför operationer samt att det finns en kirurg i Finland som varit ganska ensam åtminstone i norden med denna typ av operationer. Dock ska man vara mycket skeptisk när man blir lovad guld och gröna skogar från denna typ av läkare. De tjänar stora pengar på detta och deras statistik av nöjda kunder ska man ta med en rejäl nypa salt. De talar sällan om allvarliga komplikationer och biverkningar.

Vi avråder alltså starkt till ETS-operation i hopp om att sluta bli generad! Det finns sannolikt anledningar till att information om denna typ av operationer är så bristfällig samt att operationer inte tycks utföras i Sverige. Vi råder dig istället till att ta till dig alla tips som vi listat på sidan eller andra behandlingar vi skrivit om på sidan.

LÄS OCKSÅ: Ljudbok för att sluta rodna

Stäng meny