Mediciner mot rodnad - vilka kan hjälpa för att inte bli generad?​

mediciner-för-att-sluta-rodna

Det finns ingen medicin som direkt stoppar rädslan för att bli generad. Däremot finns det läkemedel som indirekt kan hjälpa dig att sluta rodna. Nedan listar vi möjliga psykiska och fysiologiska orsaker till att du blir röd i ansiktet samt vilka mediciner som kan hjälpa.

Antidepressiva mediciner

Om du lider av oro, ångest, dålig självkänsla eller social fobi finns det antidepressiva mediciner som kan hjälpa dig. Dessa hjälper dig till ett bättre välmående vilket också kan minska din rädsla för att rodna. För personer som lider av depression är KBT-behandling tillsammans med medicin effektivt för de allra flesta.

Psykologer och KBT-terapeuter kan rekommendera vilken medicinering som passar just dig, men det är bara legitimerade läkare som kan skriva ut receptbelagda mediciner. Dock finns det mildare och receptfria alternativ som du kan köpa på apotek. Sedix är ett receptfritt, växtbaserat och populärt läkemedel vid mildare oro.

Röd i ansiktet av högt blodtryck

Om du misstänker att du har högt blodtryck, så kan detta vara en anledning till att du lätt blir röd i ansiktet. När du i sociala sammanhang känner dig stressad eller blir rädd för att rodna så kan du med ett högt blodtryck öka risken att bli synligt generad. Orsaker till högt blodtryck kan vara ärftligt och du bör därför kolla upp om dina föräldrar har eller hade högt blodtryck. Du kan även kolla ditt blodtryck på närmaste vårdcentral.

Det finns många mediciner mot högt blodtryck men du bör känna till att vissa av dessa har biverkningen att du kan bli mer röd i ansiktet. Exempel på dessa är alfa-blockerare som vidgar dina blodkärl. Om du har högt blodtryck bör du därför tala med din läkare vilken medicin som passar just dig.

 

Vitaminer och mineraler

B-vitamin

Enligt flera studier kan brist på B-vitamin göra dig deprimerad. Om du lider av psykisk ohälsa, kan det vara värt att äta mer potatis, äggula och fisk. De är exempel på livsmedel som innehåller mycket B-vitamin naturligt. Alternativt finns många B-vitamintillskott i livsmedelsbutiker och på apotek.

D-vitamin

Detsamma gäller här – brist på D-vitamin kan vara en källa till depression och oro. Och som du kanske redan vet kan oro och osäkerhet vara en anledning till att du är rädd för att rodna. Andelen personer som lider av D-vitaminbrist har ökat dramatiskt senaste åren. Du bör därför vara ute i solen om möjligt minst 20 minuter per dag. Förutom vitamintillskott finns mycket D-vitamin även här naturligt i fisk och ägg men även i svamp och lever.

Magnesium

Brist på magnesium kan skapa stress. Tillskott av magnesium hjälper dina muskler att slappna av. Om du sover dåligt eller om du ofta känner att dina muskler dras samman kan detta vara ett tecken på magnesiumbrist.

Sömnläkemedel

Det finns en lång rad läkemedel mot sömnsvårigheter och många av dessa är receptfria. Brist på sömn är de flesta forskare överens om att det drabbar ditt välmående. Sömnbrist är kopplat till en mängd olika saker såsom högt blodtryck, diabetes och stress.

Fler alternativ

Att vitamin- och mineralbrist är direkt kopplat till din rädsla för att bli generad inför människor eller att plötsligt bli röd i ansiktet är inte särskilt troligt. Däremot kan det vara orsaker till faktorer som leder till att du rodnar ofta eller är rädd för det. Om du är osäker på vilka kosttillskott som är rätt för dig kan du alltid titta efter multivitaminer som innehåller flera olika vitaminer och mineraler.

LÄS MER: Ljudbok för att sluta rodna

Stäng meny